Top

Verlovingsring

De verlovingsring

Het romantische moment waarop de man een klein sieradendoosje tevoorschijn haalt, zich op een knie laat zakken en zijn geliefde vraagt of ze met hem de rest van hun leven wil doorbrengen. Uit het doosje komt een prachtige ring; de verlovingsring. Een aanzoeksring is tegenwoordig heel normaal, maar hoe komen we eigenlijk aan dat gebruik?

De geschiedenis van de verlovingsring loopt ver terug in de tijd, helemaal tot aan de Romeinen. De aanzoeksring was toen echter nog geen normaal gebruik. De eerste bekende verloving waarbij er een verlovingsring gegeven werd, was die van groothertog Maximiliaan van Oostenrijk met Marie van Bourgondië, maar ook toen was het nog geen gewoonte.  Tot en met de negentiende eeuw was het wel normaal om als man zijnde tijdens de verloving iets te geven aan je aanstaande vrouw, maar dit was meestal geen ring. Vooral de protestantse mensen hadden niet zoveel met dure juwelen, maar iets wat nuttig was, was welkom. Om deze reden kwam een zilveren vingerhoedje in die tijd veel voor als verlovingscadeau.

Ongeveer vanaf 1930 werden verlovingsringen normaal.  Een verlovingsring met diamanten erin nog wel, echter komt dit meer voor in de Verenigde Staten dan bij ons in Europa. Bij deze ringen is er een onderscheid in ringen met één diamant, de solitaire ringen en de ringen met drie diamantjes (op rij), waarbij de middelste vaak iets groter is dan de andere twee. Er wordt gespeculeerd over de betekenis van deze drie diamanten. Volgens sommige bronnen staan de diamanten voor het verleden, het heden en de toekomst, maar volgens anderen staan ze voor de drie eenheid, genoemd in de Bijbel; de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

verlovingsring

Het is over het algemeen normaal dat enkel de vrouw de verlovingsring draagt. Deze krijgt ze van de man, maar in sommige gevallen draagt ook de man een ring. Daarbij komt het ook steeds meer voor dat een stel samen de verlovingsring gaat uitzoeken, na het doen van het huwelijksaanzoek. Tijdens het uitzoeken kan er meteen rekening gehouden worden met de uiteindelijke trouwring. Er zijn namelijk complete setjes beschikbaar, waarbij de verlovingsring in lijn valt met de latere trouwringen of waarbij de verlovingsring later gecombineerd kan worden met de trouwring.

Als je een verlovingsring gekregen hebt, zou je deze om de ringvinger van je linker hand moeten dragen, maar… in deze tijd vindt niemand het erg als je de ring liever aan je andere hand draagt of om een andere vinger. Dat mag je helemaal zelf weten.
Bekijk hier onze collectie met verlovingsringen:
verlovingsring goud   verlovingsring zilver