Top

Het verschil tussen 8, 14 en 18 karaat goudDe term karaat in goud geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In een ring staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in een ring verwerkt is. Eén karaat is 1/24ste deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat uit 99,99% goud. Terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% goud bestaat. Vanwege deze percentages wordt 8 karaat goud ook wel 333 goud genoemd en wordt 22 karaat met 916 aangeduid. Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt, er ontstaan verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Het toevoegen van koper, zilver en/of palladium aan het goud wordt ook wel een ‘legering’ genoemd.


Wat zegt karaat over het goud?

Het ‘karaat goud’ is een maatstaaf om de hoeveelheid fijngoud aan te duiden dat in een ring verwerkt is. Goud is kostbaar. Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, hoe duurder het sieraad is. Over het algemeen is een sieraad van 8 karaat goedkoper dan een sieraad van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs. Dit zit dan in de ontwerpkosten. De hoogte van het karaat geeft aan hoeveel zuiver goud een ring bevat. Hieronder staan de karaten goud die ter wereld het meest voorkomen:
  • 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999) 
  • 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916)
  • 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 750)
  • 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
  • 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
  • 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375)
  • 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
In Nederland is het overgrote deel van de gouden ringen gemaakt van 14 karaat goud. Karaat van 9 en 8 mogen vanwege het lage goud, geen goud genoemd worden in Nederland. In landen als Duitsland en Engeland daarentegen wordt 9 en 8 karaat wel als goud gezien.

Gouden trouwringen kopen bij Trouwringenvoordeel.nl

Trouwringenvoordeel.nl is dé trouwringenspecialist van Nederland en België en behoort tot één van de goedkoopste trouwringen leveranciers. Wij leveren alleen gouden trouwringen met in de wet vastgestelde keurtekens. De Waarborgwet garandeert dat een voorwerp met volgens de wet vastgestelde keurtekens het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Bestel de gouden trouwringen online tegen de beste prijzen. Breng je liever een bezoekje aan één van onze vestingen? Dat kan natuurlijk ook! Kom langs in één van onze vestingen, dat kan alleen op afspraak.