Top

Wat is een verlovingsring?

Een verlovingsring is een ring die wordt gegeven bij een verloving. Dit houdt in, wanneer de man (in de meeste gevallen) de vrouw ten huwelijk vraagt. Om dit huwelijksaanzoek vast te leggen wordt er vaak gebruik gemaakt van een verlovingsring. Met deze verlovingsring kun je dan ook aan de buitenwereld laten zien dat je ‘van de markt’ bent. Een verlovingsring wordt vaak gekenmerkt door een mooie steen, ook wel briljant of diamant genoemd. Dit zorgt ervoor dat de verlovingsring een echte blikvanger wordt. Natuurlijk zijn er ook andere verlovingsringen te verkrijgen die een wat kleiner steentje hebben of helemaal egaal zijn.

Geschiedenis van de verlovingsring

Verlovingsringen zijn niet per se iets van de laatste tijd, in de Romeinse tijd werden er namelijk al verlovingsringen gebruikt. Echter was de verlovingsring toen niet gebruikelijk te noemen, dit werd alleen gedaan bij grote uitzonderingen en mensen die er het geld voor hadden. In die tijd werd er wel een geschenk gegeven bij een verloving, maar dit was geen ring. Pas in de twintigste eeuw werd het gewoonlijk om een echte verlovingsring te geven. Dit begon voornamelijk in de Verenigde Staten, maar kwam al snel naar Europa en Nederland. Tegenwoordig wordt het geven een verlovingsring bij een verloving als normaal gezien. Meer dan 80% van de vrouwen ontvangt in deze tijd een prachtige verlovingsring als zij ten huwelijk worden gevraagd.

Verschillende soorten verlovingsringen

Er zijn erg veel verschillende soorten verlovingsringen te verkrijgen die je aan je geliefde kunt geven als je deze ten huwelijk gaat vragen. Er zijn een aantal gebruikelijke soorten waar vaak voor gekozen wordt. Hierbij kun je denken aan een verlovingsring met enkele diamant. Dit worden ook wel solitaire ringen genoemd. De diamant kan op verschillende manieren geslepen zijn, waardoor de vorm kan variëren en daar ook weer diverse keuzes in zijn.

Het soort verlovingsring wat ook erg populair is, is een verlovingsring met drie stenen. Dit worden ook wel trinity ringen genoemd. De drie stenen zijn in een horizontaal rijtje op de geplaatst, vaak is hierbij de middelste een slag groter dan de andere steentjes. Bij deze ring zijn verschillende betekenis bekend. De eerste is eentje die een religieuze betekenis heeft, dat is dat de drie steentjes staan voor, de vader, de zoon en de heilige geest. Bij de andere betekenis wordt er gezegd dat de eerst steen staat voor het verleden, de tweede zou voor het heden staan en de derde steen in de ring voor de toekomst.