Top

Vergroten of verkleinen van ringen

Ringmaat aanpassen

Wanneer je je geliefde ten huwelijk wilt vragen, wil je natuurlijk dat ze hem of haar verlovingsring geweldig vindt en dat de ring rond de vinger past. Ligt je ring in de kast omdat hij te groot is geworden of omdat deze te klein is geworden? Maak je geen zorgen. Afhankelijk van het model van de ring kan je hem laten vergroten of verkleinen bij een goudsmid of juwelier. Bij het vergroten van de ring wordt het door middel van een mal vermaakt, of eventueel een stukje edelmetaal tussen gevoegd. Bij het verkleinen van een ring wordt een stukje edelmetaal weggehaald en vervolgens weer aan elkaar gesoldeerd. Lees hieronder meer over hoe een ring wordt verkleind of vergroot.

De juiste ringmaat

De beste manier om de ring niet te moeten verkleinen of vergroten is natuurlijk de juiste ringmaat vinden. Je kunt een oude ring gebruiken die goed past of een ringmaatmeter gebruiken. Komt je ringmaat uit tussen 2 maten, kies dan voor de grootste maat. We raden het af om zelf de grootte van de ring aan te passen. Er bestaan wel trucjes, maar daarbij is de kans groot dat de ring beschadigt. Richt je daarom tot juweliers om de ring te laten verkleinen of vergroten.

Hoe wordt een ring verkleind of vergroot?

Niet alle ringen zijn geschikt om te vergroten of te verkleinen. De materialen goud en zilver zijn hier geschikt voor, maar staal en palladium bijvoorbeeld niet. Deze kunnen breken omdat deze materialen té hard zijn. Ook ringen met bijvoorbeeld diamant kunnen niet altijd om maat gemaakt worden. Hoe meer steentjes er in zitten, des te moeilijker het wordt. Een ring vergroten gebeurt door het edelmetaal, zoals het goud of platina uit te rekken. Als de ring meerdere maten groter moet worden, dan knipt de juwelier de ring open om een extra stukje metaal toe te voegen. Een ring verkleinen is meestal eenvoudiger dan vergroten. Daarvoor moet de juwelier of edelsmid een stuk uit de ringband halen. De uiteinden worden hierna ook opnieuw gesmolten om een mooi geheel te vormen. Een ring kan tot maximaal drie maten vergroot of verkleind worden.

Zoek jij de perfecte trouwringen? Shop bij Trouwringenvoordeel.nl

De mooiste goedkope trouwringen koop je bij Trouwringenvoordeel. Wij behoren tot één van de grootste en voordeligste trouwringenleveranciers van Nederland en België. Bij Trouwringenvoordeel produceren we een groot volume aan ringen. Hierdoor kunnen we naast dat we een prachtig en divers assortiment aanbieden, de ringen ook nog eens aanbieden tegen scherpe prijzen! Breng je liever een bezoekje aan één van onze vestingen? Dat kan! Maak een afspraak en kom bij ons langs. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van dé perfecte trouwringen!